Dajte si kombuchu

Kombucha je nápoj, ktorý obsahuje množstvo dobrých živých kultúr, probiotík. Získava sa z kombuchovej kultúry – huba plná baktérií a kvasiniek. Stačí ak ju máte doma a viete ako si pripraviť tento nápoj. Ak nie radi vám to prezradíme.
Na prípravu zdravia plného moku vám postačí pár veci.

nápoj

  • Čierny, alebo zelený čaj – 4 – 5 sáčkov
  • 2,5 litra vody
  • 150 g kryštálového cukru
  • Kultúru kombuchy
  • Kombuchový nálev

Prevaríte vodu a dáte do nej lúhovať čaj. Postačí ak ho necháte vo vode 10 minút. Pridajte do čaju cukor a poriadne ho rozmiešajte. Keď vychladne (je vlažný) prelejte ho do sklenej 4 litrového pohára a pridajte do neho kombuchový nálev a kultúru kombuchy. Teraz stačí už len prikryť hrdlo pohára priedušnou textíliou (gáza, plátenko), alebo filtrom na kávu. Takto pripravenú zmes nechajte na tmavom mieste pri izbovej teplote kvasiť približne dva týždne. Počas kvasenia sa do zmesi uvoľňujú baktérie a kvasinky z huby (kultúry) a množia sa. Tekutina získava postupne sladko – kyslú chuť a začína jemne perliť.

sáček

Po vykvasení vyberte kultúru kombuchy z tekutiny a opláchnite ju vo vlažnej vode. Zo zmesi odoberte 2 – 3 dcl do uzatvárateľného menšieho pohára a vložte do nehu hubu. Takto uskladnenú kultúru uskladnite v chladničke do ďalšieho použitia.
Zvyšok zmesi preceďte cez sitko. Nápoj skladujte v sklených fľašiach v chlade.

Kyslejšiu či sladšiu?
Pokiaľ máte radšej kyslejšiu chuť nechajte nápoj kvasiť dlhšiu dobu – aj 4 týždne.
Ak dávate prednosť sladkej chuti na jeho kvasenie postačí úplne jeden až dva týždne.
Počas kvasenia sa cukor a škrob z tekutiny premieňa na alkohol, CO2 a kyselinu octovú. Aj keď je obsah alkoholu malý (0,5%) nie je dobré aby tento nápoj užívali abstinujúci alkoholici.

voda

Pokiaľ chcete získať kombuchový ocot nechajte zmes kvasiť 4 týždne. Týmto octom môžete následne ochucovať šaláty.
Hubu, obsahujúcu kvasinky a baktérie môžete použiť na prípravu ďalších nápojov. Jej životnosť je len pol roka. Počas tej doby si môžete ale dopestovať ďalšiu vlastnú hubu.